Fazla kiloluluk ve obezite, diğer birçok hastalık gibi büyük ölçüde önlenebilmektedir. Bireylerin tercihlerini şekillendirmekte, yemek seçimlerinin daha sağlıklı olmasını sağlamakta ve düzenli aktivite yapmasında ve böylelikle obezitenin önlenebilmesinde destekleyici çevre ve kurumların önemi çok büyüktür.
Obezite ilerlemesinde rol oynayan faktörlerden en mühim olanı yanlış beslenmedir. Yanlış beslenme; yüksek kalorili yiyeceklerin tercih edilmesi, hazır yemek, çabuk yemek, çok sık ya da çok seyrek yemek, gece uyumadan önce yemek hallerinde oluşabilir. Aşırı kilolu olan çocukların beslenme öykülerine bakıldığında bol ölçüde şeker, şekerli gıda, yağlı gıda ve hazır yiyecek yedikleri görülmektedir. Yanlış beslenmenin düzenlenmesi, yemek içeriğinin ve yemek yeme şeklinin düzeltilmesini gerektirmektedir.
Yemek içeriğinin düzenlenmesi demek kilo aldırıcı gıdaların, karbonhidrat ve yağdan zengin yemeklerin azaltılması, hazır yemeklerin tercih edilmemesi, yemek aralarında kalori bakımından zengin “abur cubur” gıdaların atıştırılmasının önüne geçilmesi anlamına gelmektedir. Yemek yeme şeklinin düzeltilmesi ise çabuk yemek yemenin sık ve seyrek yemenin bırakılması ve gece uyumadan önce kalori açısından yüksek yiyeceklerin tercih edilmemesi anlamına gelir. Gelişme aşamasında olan çocukların çok sınırlanmış bir diyet almaları büyümelerini duraklatabilir. Sunulacak gıdaların normal büyümeyi sağlayacak, yeterli kalori ve lüzumlu besinleri kapsayan, protein, kalori ve yağ içeriği açısından dengeli olmaları gereklidir.
Çocukluk dönemi obezitesinden korunmak için en mühim öğelerden birisi ailedir. Çocukların çoğu şeyi ailelerinden örnek alarak öğrendiği göz önüne alındığında, ailenin ilk öncelikle çocuğa iyi bir örnek oluşturması kaçınılmazdır. Bu sebeple çocuğun yapmaması istenen davranışlardan anne babasının da uzak durması, doğru bir yaklaşım olarak kabul edilmektedir.
Obeziteden korunmak için aktivitenin düzenlenmesi de mühim ihtiyaçlardan birisidir. Televizyon seyrederek ve bilgisayar başında tüketilen zamanın günde iki saat ile sınırlanması ve spor yetenekleri geliştiren planlı aktivitelerde yer alması önerilmektedir.
Egzersizin süreklilik arz etmesi, biçim ve adetinden daha önemlidir. Sağlıklı hayat tarzı benimsenmesi neticesinde obezitede başarıya ulaşılabilmektedir. Çalışmalarda diyet ve egzersiz kombinasyonunun sadece diyet yapma ile karşılaştırıldığında daha fazla kilo azalması sağladığı gözlenmiştir. Kısacası obeziteden; yaşa elverişli kalorili günlük diyetin uygulanması, tüketilen yiyeceklerin düzenli bir şekilde kaydedilmesi, haftalık kilo gözlemi, yemekleri evde yemek ve bu arada televizyon veya dergi okuma gibi dikkati başka tarafa çeken uyaranların bulunmaması, yemekler arası atıştırmanın kaldırılması, üç ana üç ara öğün alınması ve günlük aktivitenin düzenlenmesi gibi önlemler alınarak korunulabilinir.